ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΏ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Οι Αμερικανοί προκαλούν την Κίνα εξομαλύνοντας τις σχέσεις τους με το Βιετνάμ διακόπτοντας το εμπάργκο πώλησης όπλων

Οι ΗΠΑ διέκοψαν το εμπάργκο πώλησης όπλων που ισχύει  εδώ και δεκαετίες προς το Βιετνάμ, πιέζοντας παράλληλα  για την ενίσχυση των   στρατιωτικών δεσμών  με τον πρώην  αντίπαλό της αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ .

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την κίνηση αυτή κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στην ασιατική χώρα.

Ο ίδιος  περιέγραψε το εμπάργκο της χώρας του ως «απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου» σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα  στην πρωτεύουσα Ανόι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην άρση πλήρως την απαγόρευση της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Βιετνάμ,  που είχε  τεθεί σε εφαρμογή για πενήντα περίπου χρόνια», δήλωσε ο Ομπάμα, εμφανιζόμενος  μαζί με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Tran Quang Dai.

«Σε αυτό το στάδιο οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει ένα νέο επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι αναμένει βαθύτερη σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο εθνών που πολέμησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο που έληξε το 1975.

Η Ουάσιγκτον είχε προβεί σε μερική άρση  της απαγόρευσης το 2014, αλλά το Βιετνάμ συνέχισε να πιέζει για ελεύθερη πρόσβαση σε αμερικανικής κατασκευής οπλισμό , καθώς υπάρχει «κόντρα»  με την Κίνα σε σχέση με  θαλάσσιες  διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Με την σειρά τους, οι ΗΠΑ επιθυμούν  την ενίσχυση των δεσμών με το κομμουνιστικό Βιετνάμ, επιδιώκοντας  να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών ( Κίνα-Βιετνάμ) .

Κατά τη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ωστόσο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο  δεν αφορά την  Κίνα … αλλά την  επιθυμία  να ολοκληρώσει  ο ίδιος  μια μακρά διαδικασία κινούμενος σε πλήρη και ολοκληρωτική  εξομάλυνση των αμερικανικών σχέσεων  με το Βιετνάμ.

Η άρση του εμπάργκο αναμένεται να προκαλέσει  την Κίνα, η οποία διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Το Πεκίνο παραμένει βαθιά καχύποπτο από την υποτιθέμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να «πιέσει» την  κινεζική εξουσία.

Την Κυριακή, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε ένα σχόλιο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «υποκινούνται από μια ανειλικρινής ατζέντα» και συνέστησαν το Βιετνάμ να είναι προσεκτικό .

«Οι ΗΠΑ έχουν γίνει για  ορισμένες χώρες πιο διεκδικητικές  «τροφοδοτώντας τις  αυταπάτες τους θέλοντας να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται παράνομα συμφέροντα» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανακοίνωσε το  Xinhua.

Ο  Ομπάμα αναμένεται να παραμείνει στο Βιετνάμ μέχρι την Τετάρτη, ενώ μετά θα μεταβεί  στην Ιαπωνία για την  σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 πλουσιοτέρων χωρών και μια επίσκεψη στη Χιροσίμα.