ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΏ

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Δείτε εικόνες Γεωργίας-ΝΑΤΟ «Agile Spirit»: Το φθινόπωρο νέα στρατιωτική άσκηση ενώ δεν έχει ακόμη τελειώσει η Noble Partner 2016

Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί νέα κοινή άσκηση Γεωργίας- ΝΑΤΟ με την ονομασία Agile Spirit, σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Tina Khidasheli.

Την Τετάρτη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Vaziani κοντά στην Τυφλίδα ξεκίνησε η κοινή άσκηση Γεωργίας-ΝΑΤΟ με τίτλο Noble Partner 2016 στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 1300 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γεωργία και θα περιλαμβάνει την χρήση αρμάτων μάχης M1A2 Abrams και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Μ2 Bradley.

Πέρυσι η άσκηση Agile Spirit πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στα πλαίσια της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Γεωργίας.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Γεωργίας ξεκίνησε το 1994, όταν η χώρα έλαβε μέρος στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη».

Μετά την «επανάσταση των τριαντάφυλλων» το 2004, η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Γεωργίας έχει γίνει στενότερη.

Τον Απρίλιο του 2008 στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δόθηκε στην Γεωργία η υπόσχεση ότι θα εντασσόταν πλήρως στην Συμμαχία στο μέλλον, εφ’ όσον πληρούσε τις προϋποθέσεις, ενώ στην ανάλογη σύνοδο κορυφής στην Ουαλία στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2014, συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα διευκόλυνε την πλήρη ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Προφανώς η Γεωργία πάει για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ οι συνεχόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δείχνουν εντατική προετοιμασία με στόχο την Ν.Οσετία.