ΚΆΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΏ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ρωσικός Τύπος: Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα αυτό που δεν έκανε η ίδια με το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην Συρία


«Μειδίαμα» και αποτροπιασμό προκάλεσε στον ρωσικό τύπο και γενικότερα στους Ρώσους πολίτες ,  η  αιφνιδιαστική τουρκική απαίτηση  περί ισοβίου καθείρξεως εναντίον  Έλληνα αξιωματικού,   ο οποίος φέρεται να κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος F-16 στο Αιγαίο πριν από 20 χρόνια, καθώς και η απαίτηση για  αποκατάσταση των ζημιών, αναφέρει σύσσωμος ο ρωσικός τύπος.

Η Εισαγγελία της Άγκυρας   έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα)  επιστολή με το αίτημα να κινηθεί ποινική διαδικασία και αποζημίωση εναντίον του Έλληνα πιλότου της  Πολεμικής Αεροπορίας, για την  πτώση  τουρκικού F-16 τον Οκτώβριο του 1996.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που περιέχεται στην  επιστολή της Άγκυρας, ο  Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται ότι πετώντας με ένα αεροσκάφος  Mirage 2000 σε διεθνή ύδατα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος κατέρριψε το τουρκικό αεροσκάφος και σκότωσε έναν Τούρκο Σμηναγό .

Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης για παραβίαση των νόμων του τουρκικού κράτους, όπως η προστασία της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους.

Ο επιζών συγκυβερνήτης του τουρκικού F-16  Οσμάν Τσιτσικλή,  συμμετέχει επίσης στην διαδικασία και ζητεί αποζημίωση  συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο ίδιος περιγράφει την τελευταία πτήση ως «κανονική εκπαιδευτική πτήση», η οποία ξεκίνησε από την αεροπορική  βάση Μπαλικεσίρ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επιζών  Τούρκος πιλότος είχε  επιβεβαιώσει το Οκτώβριο του1996  ότι συνέβη  ατύχημα κατά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τούρκος  κυβερνήτης  του μαχητικού που τώρα ζηταέι αποζημίωση από την Ελλάδα, τότε  ευχαριστούσε τις ελληνικές αρχές για το γεγονός ότι νοσηλέυθηκε στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ στην  συνέχεια μεταφέρθηκε  στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης, με ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος  C-130.

Το περιστατικό σχολιάστηκε εκτενώς στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα με τις απόψεις να συγκλίνουν σε μια παράλογη και αποτρόπαιη τουρκική συμπεριφορά τόσο στην περίπτωση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στην Συρία,  όσο και τώρα με τις απαιτήσεις της Άγκυρας προς την Ελλάδα.

Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η στάση αυτή της Τουρκίας προδικάζει άμεσες εξελίξεις στο Αιγαίο, ενώ  παρομοιάζεται με το «στημένο» περιστατικό στους Φιλιάτες με Αλβανό πράκτορα από την φασιστική Ιταλία  του Μουσολίνι.

Περνούν τα χρόνια αλλά οι πρακτικές και οι μέθοδοι παραμένουν πάντα οι ίδιες .